CN Enerji

Güneş Enerjisi İle Tarımsal Sulama

Ana sayfa / Kurumsal / Hizmetlerimiz

Güneş Enerjisi İle Tarımsal Sulama

Tarımsal sulama, bitki yetiştiriciliği amacıyla suyun kontrollü bir şekilde bitkilere verilmesi işlemidir. Bu süreç, bitkilerin büyümesi, gelişmesi ve ürün vermesi için gerekli olan suyun sağlanmasını içermektedir.

tarim

Suyun çok büyük bir öneme ve ihtiyaca sahip olduğu günümüzde, yetiştirilmek istenilen üründen bağımsız olarak en temel sorun su ve bu suyun bitki ile buluşması sırasında gerekli olan enerjinin sağlanmasıdır. Güneş enerjisi destekli tarımsal sulama faaliyetlerinde en büyük amacı bu enerji ihtiyacını minimize etmek veya tamamen ortadan kaldırmaktır. Bunun en temel nedeni, tarımsal sulama için gerekli olan enerjinin çok yüksek maliyetlere mal olması veya lokasyon nedenli olarak enerjinin stabil olarak sağlanamamasıdır.

Güneş enerjisi ile tarımsal sulama sisteminin temel özellikleri;

-Güneş Panelleri: Güneş enerjisi ile tarımsal sulama sistemlerinin temel bileşeni güneş panelleridir. Bu paneller, güneş ışığını elektrik enerjisine dönüştüren fotovoltaik hücrelerden oluşur.

 

-Solar Sürücü: Güneş panellerinden gelen enerjiyi, sulama sisteminde çalışan pompalara ileten ve bu pompaların stabil çalışmasını sağlayan dönüştürücülerdir.

 

-Elektrik Üretimi: Güneş panelleri güneş ışığına maruz kaldıklarında elektrik üretirler. Bu elektrik enerjisi bir aküye veya doğrudan sulama sistemine iletilir.

-Verimlilik ve Sürdürülebilirlik: Güneş enerjisi ile tarımsal sulama, geleneksel dizel veya elektrikle çalışan sulama sistemlerine kıyasla daha çevre dostu ve sürdürülebilirdir. Güneş enerjisi ücretsizdir ve çevresel etkileri daha azdır.

-Uzaktaki Alanlarda Kullanım: Güneş enerjisi ile tarımsal sulama, uzak bölgelerde veya elektrik altyapısının olmadığı yerlerde tarım yapma fırsatı sunar. Bu nedenle, kırsal bölgelerdeki çiftçilere büyük avantajlar sağlar.

-Maliyet Tasarrufu: Uzun vadede güneş enerjisi ile tarımsal sulama, enerji maliyetlerini azaltır ve çiftçilere tasarruf sağlar.

solar-sulama

Güneş enerjisi destekli su pompaları sadece tarımsal sulama faaliyetlerinde değil birçok faaliyet alanında farklı amaçlarla kullanılabilirler.

Örneğin Amerika, Avustralya ve Güney Afrika’daki pek çok besici, kablolamanın zor ve maliyetli olduğu arazilerde hem kolayca taşınabilir hem de kendi enerjisini kendi üreten bu su pompalama sistemlerini hayvanlarına su temini amacıyla kullanmaktadırlar. Küçük çiftliklerde, seralarda, bahçelerde sulama amaçlı olarak, yine çiftlik evlerinde su temini için son derece uygundurlar.

Peki hava kapalıysa ne olur?

Tüm güneş enerjisi sistemleri en iyi sonucu elbette güneşli havalarda verir. Kapalı havalarda sistem çalışmaya devam etmekle beraber, çekilen su verimi azalacaktır. Bu nedenle de güneş enerjili pompalama sistemlerinde iki farklı açıdan depolama yapılabilir. En ekonomik ve güvenilir metot, rezervuar görevi yapacak olan geniş bir su deposu kurmaktır. Gündüz depoya dolacak olan ihtiyaç fazlası su, geceleri yahut güneş ışığının az olduğu günlerde su temininde sıkıntı çekilmemesini sağlayacaktır. Bu yüzden de depolu bir sistem kuracaksanız, deponuz günlük ihtiyacınızdan biraz fazlasını karşılayacak büyüklükte olmalıdır. Diğer bir alternatif ise, güneş panellerinin gündüz ürettiği enerjiyi akülerde depolayarak gece veya havanın kapalı olduğu günlerde suyu çekmek için rezerv olarak kullanmaktır. Bu sistem hayli güvenilir olmakla birlikte fazladan maliyet ve bakım gerektirecektir.