“Sıkıştırılmış Doğal Gaz” olarak da bilinen CNG, doğal gazın çeşitli işlemler sonucu yüksek basınçlarda sıkıştırılmış halidir. CNG; Sıvılaştırılmış doğal gaz olan LNG’den farklı olarak pahalı soğutma ekipmanı ve işlemleri gerektirmeden gaz halinde depolanır.
CNG kullanımı
Evlerimizde ısınma amacıyla kullandığımız doğalgazın depolama kapasitesini arttırmak amacıyla 200-300 bara kadar sıkıştırılmaktadır. Sıkıştırma Prosesinde doğalgaz dağıtım şebekesinden alınan gaz (min 21 mbar – max 75 bar) kompresör ünitesi ile 200-300 bar basınca kadar sıkıştırılarak farklı kapasitelerde seri bağlı borularda veya tanklarda depolanır. daha büyük hacimli yüksek basınç. .
Dünyada sıkıştırılmış doğalgazın en yoğun kullanıldığı alan ulaşımdır.
Akaryakıt fiyatlarının yüksek olması nedeniyle oktan değeri 120-125 oktan olduğundan temiz ve tam yanma sağlar, yağa karışmadığından motor ömrünü uzatır, zamanla yakıt tüketiminde artışa neden olmaz, patlama riski (%5) – Diğer yakıtlara göre %15 hava-gaz karışım oranı) Nispeten düşük olması CNG’yi teşvik edilen bir yakıt haline getirmiştir.
CNG’un tanımı
Ülkemizde Euro standartlarında ilk kez Cngaz tarafından uygulamaya konulan CNG sistemi, ekonomik, güvenli ve çevreci bir yakıt olan doğalgazın Avrupa Serbest Sertifikası ile ayrı stok ünitelerinde sıkıştırılarak doldurulmasıdır. Hareket. TSE ve Avrupa normlarına uygun olarak, Avrupa ve çağdaş ülkelerde uygulanan ‘Euro Swap’ sistemleri ve CNG taşımacılığı. Doğal gazın boru hattı ile ulaştırılamadığı bölgelere özel taşıma prensibi ile karayolu ile ulaştırılmaktadır.
Cngaz’ın enerji kullanımının her alanında rahatlıkla uygulanabilen CNG sistemi; Büyük sanayi kuruluşlarından küçük işletmelere, toplu konutlardan villalara, otellerden dinlenme tesislerine, jeneratörlerden forkliftlere kadar geniş bir yelpazedeki doğal gaz tüketim ihtiyaçlarına cevap vermektedir.